Een duurzaam idee!

Als Stichting Kinderboerderij Aalsmeer hebben wij in deze regio een rol als het gaat om voorlichting over duurzaamheid. Onze klussers hebben, ondanks het natte weer, afgelopen week weer hard gewerkt. Op de boerderij is een voorbeeld van duurzaamheid te bekijken, dat u zelf thuis ook makkelijk kunt toepassen. Er is een regenton geplaatst waarmee regenwater opgevangen wordt.

Veel tuinen in stedelijk gebied raken ‘versteend’. Door veel tegels in de tuin is de tuin wel onderhoudsvriendelijk, maar kan regenwater niet goed meer wegzakken in de grond. Het gevolg van deze verstening, is steeds vaker wateroverlast, vooral na een stevige bui. Denkt u maar eens  aan de straatputten die overgelopen zijn en geen regenwater meer kunnen wegwerken. Door het opvangen van regenwater draagt u een steentje bij aan het voorkomen van wateroverlast (en gebruikt u minder kraanwater voor het niet per se nodig is). Met het regenwater kunt u uw planten (buiten én binnen) water geven als ze het nodig hebben.

Naast uw eigen reservoir van natuurlijk water is ook een geveltuintje een simpele oplossing om het water in je eigen omgeving iets meer de kans te geven om in de grond te zakken. Op de kinderboerderij is, als educatief voorbeeld, ook gestart met het aanleggen van een geveltuintje. In de lente wordt dit verder afgemaakt. Er komt een gietertje bij de regenton te staan, waarmee de kleine bezoekers zelf de regenton kunnen testen (als deze gevuld is natuurlijk), en de plantjes water geven.

Regenton januari 2019Tip: maak een geveltuintje nog leuker door er eetbare planten/kruiden in te zetten, of zaai een mix van planten en bloemen waar de bijen, vlinders en andere insecten van kunnen smullen!

Geplaatst met tags , , ,