Knabbelaars

Op de kinderboerderij hebben we zowelkibo 16-12-12 002 konijnen als cavia’s, ieder in hun eigen hokken. Een aantal cavia’s kun je aaien in de grote caviaren en verder is het mogelijk om op bezoek te gaan bij de grote konijnen in de knuffelstal in de stolp. Er zitten verschillen in de verzorging tussen cavia’s en konijnen.

In de winter kan een konijn prima buiten
leven. Voorwaarde hiervoor is wel dat het hok wordt afgedekt en voorzien van een dikke berg hooi. Cavia’s kunnen in de winter (onder 5 graden) beter binnen blijven, zij kunnen minder goed tegen vorst. Beide dieren hebben ruimte nodig. Stop ze niet in een kleine kooi of een klein buitenhok, maar zorg dat ze kunnen rennen. Konijnen hebben meer ruimte nodig dan cavia’s. Een konijn kun je vrij makkelijk zindelijk maken, bij een cavia is dat iets lastiger en soms gewoon niet mogelijk.

Karakter

Konijnen en cavia’s hebben heel verschillende karakters. Natuurlijk is elk dier en elk karakter anders, maar over het algemeen zijn konijnen iets slimmer en wat ondeugender. Je hebt hier vaak ook dan wat meer werk aan, wat ook juist weer leuk kan zijn. Sommige konijnen bijten wel eens en ze worden meestal niet graag opgepakt. Ook slopen konijnen graag: ze knagen aan vloerbedekking of behang en bijten kabels door. Ze zijn territoriaal (willen laten merken dat iets hun terrein is) en zetten hun geur af door urine te sproeien. Cavia’s zijn zachtaardiger en bijten zelden. Ze zijn heel communicatief. Als ze je aandacht willen of trek hebben in iets lekkers, dan piepen ze hard. Dat is een van de charmes van een cavia, het gezellige gepraat!