Knabbelaars

Op de kinderboerderij hebben we zowel konijnen 20190125_094127als cavia’s, ieder in hun eigen hokken. Een aantal cavia’s kun je aaien. Deze cavia’s wonen in “de caviavilla”. Verder is het mogelijk om op bezoek te gaan bij de grote konijnen in de knuffelstal in de stolp. Buiten is een groot konijnenverblijf “konijnenvreugd“, hier verblijven meerdere groepen konijnen. Er zitten verschillen in de verzorging tussen cavia’s en konijnen.

In de winter kan een konijn prima buiten leven. Voorwaarde hiervoor is wel dat het hok wordt afgedekt en voorzien van een dikke berg stro. Cavia’s kunnen in de winter (onder 5 graden) beter binnen blijven, zij kunnen minder goed tegen vorst. Beide dieren hebben ruimte nodig. Stop ze niet in een kleine kooi of een klein buitenhok, maar zorg dat ze kunnen rennen. Konijnen hebben meer ruimte nodig dan cavia’s. Een konijn kun je vrij makkelijk zindelijk maken, bij een cavia is dat iets lastiger en soms gewoon niet mogelijk.

Konijnen en cavia’s hebben heel verschillende karakters.20190209_163036
Natuurlijk is elk dier en elk karakter anders, maar over het algemeen zijn konijnen iets slimmer en wat ondeugender. Je hebt hier vaak ook dan wat meer werk aan, wat ook juist weer leuk kan zijn. Sommige konijnen bijten wel eens en ze worden meestal niet graag opgepakt. Ook slopen konijnen graag: ze knagen aan vloerbedekking of behang en bijten kabels door. Ze zijn territoriaal (willen laten merken dat iets hun terrein is) en zetten hun geur af door urine te sproeien. Cavia’s zijn zachtaardiger en bijten zelden. Ze zijn heel communicatief. Als ze je aandacht willen of trek hebben in iets lekkers, dan piepen ze hard. Dat is een van de charmes van een cavia, het gezellige gepraat!